21.04.2017 Споделяме едно вдъхновяващо писмо от стипендиант на "1000 стипендии", което ни усмихна от сутринта този петък :)

Пожелаваме ви усмихнати съботно-неделни дни!

"Здравейте,

казвам се Галина Станева, уча в 10-ти клас на МГ"Д-р П. Берон" - Варна и четвърта поредна учебна година съм ваш стипендиант в сферата на Информатика и ИТ. 

От 7-ми клас получавам стипендия, която ми е помагала много, както за финансирането за състезания, олимпиади и научни лагери, така и за осигуряването на много интересна и полезна литература. Искам да благодаря не само за стипендията, която ми даде възможност да се фокусирам над интересите си, а и за мотивиращият процес на селекция -- последните три години, когато била на интервю за СИУ, винаги съм си тръгвала малко по-пълна -- или откъм чай, или откъм знания (като започнем от препоръка за уебсайт, от който вероятно ще намеря нова батерия за лаптопа си, и свършим с някоя нестандартна идея за развитието на проекта, който съм представила :) и по-вдъхновена да продължа да работя.

Логично е и тази година да кандидатствам, но преди около месец разбрах, че съм приета в един от колежите на обединения свят (UWC Robert Bosch College) в Фрайбург, Германия на пълна стипендия. Колежите на обединения свят (United World Colleges) са мрежа от 17 училища по целия свят, в които се учи по програмата International Baccalaureate, и които имат за цел да свържат хора от цял свят за едно по-устойчиво развитие чрез прогресивно и качествено образование в мултикултурна среда. Вярвам, че това е неповторима възможност, която ще ми помогне да се развия в много аспекти, и следващите две учебни години ще уча не в България, а в UWC Robert Bosch College.

Също така исках да споделя, макар да не е в сферата, за която съм получавала стипендия, че тази година се класирах за S'Cool LAB Summer Camp -- летен физичен лагер на ЦЕРН, който събира 24-ма ученици от целия свят, за да прекарат 2 седмици в европейската организация, където ще им се дават лекции и семинари с експерименти в лабораторията S'Cool LAB. Също така по отбори ще се разработват мини научни проекти успоредно. Тази година имаше над 2000 кандидатури и ще бъда единствената българка на лагера.

И, мисля, че го писах в кандидатурата си за тази учебна година, че работя с два отбора, с които разработваме дизайн на космическа колония. С единият от тези отбори получихме трета награда от NASA Space Settlement Contest, конкурс на НАСА на тази тема. Докато разработвахме проекта, аз се занимавах с изясняването на физични въпроси, например: ако разделим един цилиндър (който всъщност представлява част от колонията) отвътре на кръгови нива с разлика 2.7 метра, каква ще бъде гравитацията на всеки етаж? Ще се променя ли линейно, както горе-долу става колкото по-навътре отиваме в Земята? Също, как плътността ще влияе на тази промяна? Понеже взехме трета награда, сме поканени на конференцията на състезанието, която ще се проведе 25-29 май в Мисури, САЩ, и стипендията ще ми помогне малко, в случай, че успеем да отидем. 

 

Въпреки че няма да уча в България, се надявам да поддържаме връзка в бъдеще, и искам отново да благодаря за изминалите години, в които сте подкрепяли интереса ми в информатиката и книгите.

Поздрави,

Галина"